Schaakvereniging Veldhoven
Laatste nieuws9 juli 2023            NBSB snelschaakkamioenschap voor teams 2023

Zaterdag 8 juli 2023 heeft SGKiNG het teamtoernooi gewonnen! Zuid Limburg 1 legde beslag op de 2e plek. 3e plaats was dan weggelegd voor het thuisteam van Veldhoven. In de categorie met teamrating onder de 1900 won Eindhoven 2. E.V.S. en Eindhoven 3 werden hier tweede en derde. Voor de volledige uitslagen zie: Eindstand Teams, Gedetailleerde teamscores en Eindstand bordprijzen

2 december 2022           Ad Corbeels overleden

Met het overlijden van ons erelid Ad gaat naast een beminnelijke man een stuk Veldhovense schaakhistorie verloren. Het bestuur vraagt iedereen om, indien mogelijk, het afscheid komende dinsdag bij te wonen.
3 juli 2022            NBSB snelschaakkamioenschap voor teams 2022

Zaterdag 2 juli 2022 mochten we eindelijk weer ons teamtoernooi vieren! Zonder het zwarte schaap, nam KiNG het stokje over. Dus toch weer een tilburgse winnaar. Voor de volledige uitslagen: (Uitslagen NBSB Teams 2022) en (Persoonlijke scores NBSB Teams 2022)

18 september 2021           Schaken, het kan weer! (Rolf)

Dit seizoen hebben de schaakverenigingen EVS uit Valkenswaard, de Kemppion uit Eersel en SVV hun krachten gebundeld in de Kempen Combinatie. Het eerste team ervan speelde zaterdag in het Limburgse Blerick tegen het tweede met diezelfde naam. Huub Schenning wist het eerste punt binnen te halen. Na hem vergaarden Tim van Hellemont (1), Nol Swinkel, Frans Wolferink en Paul van Zon (½) nog 2½ punt. Alan van der Heijden en Jan Peters moesten de eer aan hun tegenstander laten. Bij deze stand was het wachten op het resultaat van de laatste partij wie de eindzege mocht binnenslepen. Morris Schobben en zijn tegenstander vochten door tot de laatste minuut. Toen waren alleen de koningen over en was niet alleen hun partij remise, maar ook de totaaluitslag. Blerick 2 – Kempen Combinatie 1: 4 – 4.

16 september 2021           Ad Corbeels, lid van verdienste! (Rolf)

In D’n Bond aan de Rapportstraat opende Schaakvereniging Veldhoven op donderdag 16 september op informele wijze het schaakseizoen 2021-2022. Schaken via een beeldscherm is een goed alternatief, maar om in levende lijve aan een echt schaakbord met elkaar de strijd aan te gaan is stukken beter! Er werden dan ook vele partijtjes gespeeld, maar deze eerste bijeenkomst stond vooral in het teken van ontmoeten, in het weerzien en - dat ook - in het afscheid nemen.
Kort na de oprichting van SVV in 1968 kwam Ad Cobeels bij de vereniging. Naast het houden van aquariumvissen en het verzorgen van zijn volkstuin was schaken een grote hobby van hem. Meer dan 50 jaar heeft hij het wel en wee ervan meegemaakt. Van kampioenschap tot degradatie, van de jeugd de edele kunst van het schaken bijbrengen tot het in goede staat houden van het spelmateriaal, vooral de klokken. Maar nu heeft hij een punt achter zijn schaakcarrière gezet. Als dank voor al die jaren betrokkenheid bij en inzet voor de vereniging heeft het bestuur van SVV hem in aanwezigheid van zijn vrouw en dochter benoemd tot lid van verdienste. Een grote bos bloemen en een cadeaubon van een tuincentrum onderstreepten deze benoeming. “Al zal ik zelf niet veel meer schaken,” was Ad zijn reactie, “mijn zoon zet als penningmeester van een schaakvereniging in Zwitserland de traditie voort!”.

3 oktober 2020           Een bankje voor Koen

Er is een bankje geplaatst op de dijk in Beuningen (Geplaatste speld In de buurt van Dijk, Ewijk) als herinnering aan Koen.


Een bankje waar iedereen op kan gaan zitten en waar mensen die Koen gekend hebben eens (extra) aan hem terug kunnen denken.

Het bankje is ontworpen en gemaakt door de Stadsboom in Nijmegen, en heeft elementen die ervoor zorgen dat het een echte bank voor Koen is geworden, voor wie Koen gekend heeft. Blauwe fietsen, zijn lievelingskleur was blauw en hij fietste graag. Een Koning achterop de fiets vanwege zijn liefde voor schaken. De plaats waar het bankje staat, is net achter slot Doddendaal in Ewijk, waar we Koens laatste verjaardag hebben gevierd.

Voor ons is het een plek waar we vaak naartoe zullen gaan. Als jij het ook fijn vindt om een plaats te hebben waar je eens stil staat bij Koen, weet je nu waar je terecht kunt.

Lieve groetjes,
Roland en Patricia

12 maart 2020           Een schaakteam telt acht spelers, toch? (Rolf)

Zaterdag 7 maart vertrekken twee incomplete teams van Schaakvereniging Veldhoven naar Groesbeek (SVV 1) en Asten (SVV 2) voor hun externe wedstrijd.
SVV 1 mist twee spelers die zich niet helemaal fit voelen, het Brabants advies volgen en dus liever thuisblijven. De zes anderen maken er bij de Pion/Mook Combinatie 1 een interessante schaakmiddag van. Frans Wolferink speelt een degelijke remisepartij. Huub Schenning laat z’n dame instaan, tot verbazing van de toeschouwers. Maar heeft even later een nieuwe, wanneer een van zijn pionnen promoveert. Toch loopt de partij uit op remise. Hoewel er misschien een kans op een gelijk spel in zit, moeten Jan Peters en Hans Brave de eer aan hun tegenstander laten. Tim van Hellemont lijkt op een regelrechte nederlaag af te stevenen, wanneer hij zijn dame tegen twee licht stukken verliest. Maar door een truc-speciaal weet hij een aantal zetten later de koningin van zijn opponent te winnen. Resultaat: remise. Rob van de Voort verzeilt in een moeilijke stelling, maar weet na een fout van zijn tegenstander de winst naar zich toe te trekken. Daardoor is de voorlopige eindstand PMC 1 – SVV 1: 3½ - 2½. Voorlopig, omdat de resterende partijen later nog gespeeld gaan worden. Er zit dus nog een – kleine - kans op winst voor SVV 1 in.
SVV 2 reist met slechts vijf spelers af naar de Combinatie in Asten. Het missen van drie teamgenoten heeft helaas meer oorzaken dan een virus. Al met een drie-nul achterstand te moeten gaan spelen tegen de koploper van de poule is dan ook teveel gevraagd. Alleen Pieter de Visser weet remise te behalen. Voor Jos Lankreijer, Rolf Bennik, Louis Sommen en Ton Roeten is slechts een nul weggelegd. In overleg van de teamcaptains wordt besloten om geen wedstrijden in te halen.
Einduitslag Combinatie 2 – SV Veldhoven 2: 6½ - 1½ .

2 februari 2020           Schaakvereniging Veldhoven in mineur (Rolf)

Een volle zaal met denkers kon je zaterdag 1 februari aantreffen in Dorpshuis D’n Bond aan de Rapportstraat in Veldhoven. Schakers van beide teams van SV Veldhoven bonden er op de vierenzestig velden de strijd aan met die van Dubbelschaak ’97 uit Boxtel en Gardé uit Soerendonk. Eerder die week hadden Alan van der Heijden en Huub Schenning in Boxtel hun wedstrijd voor het eerste team al vooruit gespeeld. Daar verloor Alan, maar Huub won, zodat met een één - één stand zaterdag nog alles mogelijk was. Maar, hoe geconcentreerd er ook gedacht werd, Fred van Empel, Theo van de Meerakker, Frans Wolferink, Rob van de Voort en Hans Brave moesten een voor een hun koning omleggen. Alleen Tim van Hellemont leek - met een loper meer - op de zege af te stevenen. Helaas voor hem wist zijn tegenstander remise af te dwingen met eeuwig schaak. Einduitslag SV Veldhoven 1 – SV Dubbelschaak ’97 1: 1½ - 6½.
Met het tweede team van SV Veldhoven ging het al niet veel beter. Door langzaam steeds meer in een slechtere stelling te komen of een valletje over het hoofd te zien kon achter de naam van Jan van de Munckhof, Jos Lankreijer, Ton Roeten en Koen Antheunis een nul genoteerd worden. Jan Peters, Ger Dietvorst, Bertus Pals en Rolf Bennik konden in een gelijke stelling of door eeuwig schaak niet verder komen dan remise. Einduitslag SV Veldhoven 2 – Gardé 2: 2 – 6.
Al met al: geen gunstige middag voor de Veldhovense schakers.

26 januari 2020           Weer winst voor Schaakvereniging Veldhoven (Rolf)

Het was op donderdagavond 23 januari muisstil in de grote zaal van Dorpshuis D’n Bond aan de Rapportstraat in Veldhoven. Schakers van SV De Combinatie uit Asten en SV Veldhoven zaten daar in diep gepeins over hun borden gebogen voor de vierde ronde van de avondcompetitie. En wat leverde al dat denkwerk op? Jan van de Munckhof wist met zwart alle aanvallen van zijn tegenstander knap te pareren met remise als logisch gevolg. Hans Brave deed in het eindspel de juiste zetten, waardoor een pion kon gaan promoveren. Zijn opponent zag dat verder spelen geen zin had en legde zijn koning om. Jos Lankreijer kwam een pion achter. Enkele zetten later ruilde hij een toren voor een loper en een paard, waardoor de stand materieel weer gelijk kwam. Maar toen hij het promoveren van een pion van zijn tegenstander wilde beletten, overzag hij een tussenschaak. Het daaropvolgende verlies van zijn loper betekende voor hem het einde van de partij. Nu, bij een gelijke stand, hing alles af van de partij van Rob van de Voort. Het leek er lang op dat het remise zou worden. Een dichtgeschoven stelling met weinig ruimte voor Rob zijn stukken, waarbij nauwkeurig manoeuvreren vereist was. Echter, de tijd begon mee te spelen. Met nog weinig minuten bedenktijd op zijn klok deed de witspeler een paar mindere zetten, waardoor zwart nu ineens de ruimte kreeg. Dat leverde een allesbeslissende aanval op. Winst dus voor Rob.
Einduitslag avondcompetitie SV Veldhoven – SC De Combinatie: 2½ - 1½.

15 december 2019           Met oud en jong (Rolf)

Daar waren ze weer in D’n Bond aan de Rapportstraat op zaterdag 14 december: spelers van Schaakvereniging Veldhoven en hun tegenstanders uit Den Bosch en Eindhoven. De oudere - al jarenlang actieve zestigplussers -, maar gelukkig ook het jonge, aanstormende talent – de basisschool nog niet ontgroeid!
Het eerste team van SV Veldhoven mocht aantreden tegen het tweede van HMC Den Bosch, altijd een geduchte tegenstander. Dankzij het stug volhouden van Rob van de Voort, die in de langste partij van de middag zijn mindere stelling toch tot winst kon ombuigen, werd het verlies van het team zo gering mogelijk. Al eerder moesten Huub Schenning, Frans Wolferink, Gerrit Bruggeman en Erik van Eijndhoven hun koning omleggen, wonnen Fred van Empel en Jan Peters, en haalde Theo van de Meerakker tegen oud-SVVspeler Piet van Eijndhoven remise.
Einduitslag SVV 1 – HMC 2: 3½ - 4½.
SVV 2 nam het op tegen het derde team van de Woensel-Lichttoren Combinatie. Bertus Pals en Ton Roeten raakten verstrikt in de plannen van hun opponent, maar Ger Dietvorst, Rolf Bennik en Peter Huizen brachten elk een half punt binnen. Koen Antheunis en Jos Lankreijer voegden daar elk een heel aan toe, waarna Hans Brave tenslotte de winst voor het team veilig stelde.
Einduitslag SVV 2 – WLC 3: 4½ - 3½.
Schaken, een spel, denksport voor oud en jong, maar waar waren de vrouwen, de meisjes?

30 november 2019           Avondteam ook uit op de goede weg (Rolf)

Het avondteam van Schaakvereniging Veldhoven reisde donderdag 28 november af naar Son en Breugel. Daar vond met vier spelers van de gelijknamige schaakvereniging de schaakwedstrijd voor de Brabantse avondcompetitie plaats. Met het volgende resultaat: Ton Roeten speelde op bord 4 tegen een jonge tegenstander die het hem al snel lastig maakte. Ton verloor een stuk en kreeg bovendien een slechte stelling. Terecht gaf hij zich daarna snel gewonnen. Jan van de Munckhof op bord 2 kon op een listige wijze een pion van zijn tegenstander afsnoepen. Daarna ging het voor de tegenstander van kwaad tot erger; er vielen meer pionnen en zijn koning kwam gevaarlijk op de tocht te staan. Jan maakte het gedecideerd af, zodat de stand na ruim een uur spelen op 1-1 kwam. Bertus Pals op bord 3 won een pion, maar moest deze later weer afstaan. Het ontstane eindspel verzandde uiteindelijk in remise. De beslissing moest dus komen van bord 1. Hans Brave won materiaal, maar kreeg een gevaarlijke aanval over zich heen. Door goed verdedigingswerk van Hans - en waarschijnlijk niet altijd de sterkste voortzetting van zijn tegenstander - was het materieel voordeel uiteindelijk beslissend.
Eindstand 2½ - 1½ voor Veldhoven.

24 november 2019           Uit? Altijd moeilijk! (Rolf)

Er stond zaterdag 23 november een uitwedstrijd op het programma voor beide teams van Schaakvereniging Veldhoven. De spelers van het eerste gingen welgemoed op weg naar Voerendaal. Daar wachtte het - ongeveer even sterke - derde team van SV Zuid-Limburg hen op. Had de autorit naar en door het Limburgse landschap teveel van de Veldhovenaren gevraagd? Verslagen keerden ze aan het eind van de middag huiswaarts. Alleen Alan van der Heijden en Frans Wolferink wisten hun partij te winnen. Gerrit Bruggeman sleepte er nog remise uit. Echter, Fred van Empel, Huub Schenning, Tim van Hellemont, Theo van de Meerakker en Rob van de Voort moesten hun koning om leggen.
Einduitslag SV Zuid-Limburg 3 – SV Veldhoven 1: 5½ - 2½.
Na een voorspoedige treinreis en een wandeling tegen de gure wind in bracht het Veldhovense tweede team naar de locatie van de Rotterdamse Schaakvereniging RSR De Ivoren Toren. De speelzaal is ook in gebruik bij de plaatselijke bridge-vereniging, wat te zien was aan de inrichting: losse vierkante tafels met elk vier comfortabele stoelen. Er waren nog twee teams te gast: uit Delft en Zeeuws-Vlaanderen (Rotterdam centraal?!). Voor SVV 2 was RSR Ivoren Toren 2 de tegenstander. En een geduchte! Zelfs in verloren positie werd nog heftig weerwerk geboden. Rolf Bennik en Peter Huizen behaalden de overwinning, Pieter de Visser en Bertus Pals remise. Hans Brave, Jan Peters, Jan van de Munckhof en Jos Lankreijer verloren hun partij. Verslagen kwam SVV 2 ’s avonds na achten weer thuis.
Einduitslag RSR Ivoren Toren 2 – SV Veldhoven: 5 – 3.

16 november 2019           Geen winst voor SVV (Rolf)

Gemengde gevoelens bij het avondteam van Schaakvereniging Veldhoven na de wedstrijd op donderdag 14 november in D'n Bond tegen de schakers uit Deurne. Het mindere spel van Koen Antheunis strafte zijn jonge tegenstander bekwaam af. Jan van de Munckhof trok met een degelijke partij de stand gelijk. Bertus Pals wist in een gesloten pionnenstelling de weg naar winst te vinden. Het torenoffer van Gilbert Leentjes leek succes te hebben, maar zijn tegenspeler verdedigde zo nauwkeurig, dat de kansen keerden.
Eindstand SV Veldhoven - SV Deurne: 2 - 2.

4 november 2019           SVV: Tevreden met de uitslag (Rolf)

Beide teams van Schaakvereniging Veldhoven speelden afgelopen zaterdag 2 november in Dorpshuis D'n Bond voor de externe competitie. De spelers van SVV 1 zagen met zorg de ontmoeting met het sterke eerste team van de Woensel Lichttoren Combinatie tegemoet. En ja, Huub Schenning, Fred van Empel, Erik van Eijndhoven en Rob van de Voort moesten in hun tegenstander de meerdere erkennen. Maar toch, Theo van de Meerakker en Jan Peters wisten remise te bereiken; Frans Wolferink en Gerrit Bruggeman haalden zelfs de volle winst binnen! Drie punten tegen een team dat zeker 170 ELO punten sterker is, geeft een goed gevoel.
Einduitslag SVV 1 - WLC 1: 3 -5.
Ook bij SVV 2 heerste tevredenheid met de einduitslag. Mede door het verloop van de laatste partij tussen SVV 2 en het in rating sterkere Nuenen 1. Ton Roeten en Peter Huizen moesten de eer aan hun tegenstander laten. Jan van de Munckhof, Pieter de Visser en Bertus Pals hadden elk remise bereikt. Alleen Hans Brave had zijn wedstrijd gewonnen. Beide teams dus met evenveel punten. Een kring van belangstellenden volgde de beslissende strijd op het laatste bord: winst, remise of verlies? De klok speelde een belangrijke rol mee. In de steeds minder wordende bedenktijd leek dan de ene dan de andere speler de overwinning binnen te kunnen halen. Maar na fouten van beide kanten werd de partij remise en deelden Rolf Bennik en zijn tegenstander het punt.
Einduitslag SVV 2 - Nuenen 1: 4 - 4.

29 oktober 2019           23e Seniorentoernooi Veldhoven

Op 29 oktober werd de jongerengroep van het seniorentoernooi in Veldhoven gedeeld gewonnen door Peter Schoeber en Henk Vermeer met de score van 6 uit 7. In de oudere groep werd Nico Hazewindus voor de derde keer op rij eerste. Dit keer met 6½ punt. Piet Thijssen scoorde 5½ punt en legde beslag op de tweede plaats. Voor de volledige eindstand zie: Eindstand Seniorentoernooi 2019

27 oktober 2019           Avondteam SV Veldhoven wint (Rolf)

In Dorpshuis D'n Bond aan de Rapportstraat ontmoette afgelopen donderdag het avondteam van Schaakvereniging Veldhoven dat van SV Eindhoven. In dezelfde zaal vonden tegelijkertijd wedstrijden voor de interne competitie plaats. Terwijl de schakers daarvan hun stukken al hadden opgeborgen, werd door de avondteamspelers nog steeds diep nagedacht. Ze waren er echt voor gaan zitten. Maar tenslotte: Koen Antheunis wist het eerste punt voor SVV binnen te slepen. Hans Brave en zijn tegenstander speelden door, totdat alleen de koningen nog over waren; remise dus. Jan van de Munckhof moest de eer aan zijn opponent laten, zodat de beslissing moest vallen in de partij van Rob van de Voort. Deze bereikte zo'n gunstige eindstelling, dat de winst hem niet meer kon ontgaan.
Eindstand SV Veldhoven A - SV Eindhoven A: 2½ - 1½.

29 september 2019           SV Veldhoven start met overwinning (Rolf)

Al enige weken zijn de schakers van Schaakvereniging Veldhoven in D'n Bond aan de Rapportstraat op donderdagavond actief op de vierenzestig velden. Afgelopen zaterdag, 28 september, startte nu ook de externe competitie. Het eerste team van SVV ging op bezoek bij SV Eindhoven. De spelers van het Eindhovense tweede team hebben daar niet zo'n goede herinnering aan overgehouden. Hoewel zij zich niet zomaar van het bord lieten zetten, leden ze een gevoelige nederlaag. Want voor Veldhoven wisten Huub Schenning, Alan van der Heijden, Erik van Eijndhoven, Frans Wolferink, Fred van Empel en Hans Brave hun partij te winnen. Tim van Hellemont kwam met zijn tegenstander remise overeen en alleen Gerrit Bruggeman moest zijn koning omleggen.
Einduitslag SV Eindhoven 2 - SV Veldhoven 1: 1½ - 6½.

7 juli 2019            NBSB snelschaakkamioenschap voor teams 2019

Zaterdag 6 juli 2019 heeft Het Zwarte Schaap alweer voor de 4e keer op rij het teamtoernooi gewonnen! Ook namen ze maar meteen de bordprijzen op de eerste 3 borden mee. 2e plaats is net als vorig jaar behaald door SG KiNG 1. Zuid Limburg 1 legde beslag op de 3e plek. In de categorie met teamrating onder de 1900 won Oisterwijk. De Baronie 1 en De Drie Torens 1 werden hier tweede en derde. Voor de volledige uitslagen zie: Eindstand Teams, Gedetailleerde teamscores, Eindstand bordprijzen en Gedetailleerde individuele uitslagen

17 mei 2019           Niet om de knikkers .... (Rolf)

Er stond afgelopen zaterdag in de laatste wedstrijd van het seizoen niets meer op het spel voor het eerste team van Schaakvereniging Veldhoven. Er was geen kampioenschap te behalen of degradatie te ontlopen. Ook al was het dan om het spel, Alan van der Heijden, Huub Schenning, Frans Wolferink, Fred van Empel, Theo van de Meerakker, Rob van de Voort, Jan Peters en Tim van Hellemont gingen er in D'n Bond toch goed voor zitten. Arme tegenstander uit Wijchen; de spelers van Het Kasteel hadden een 8 - 0 overwinning nodig om degradatie misschien nog te ontlopen. Aan het eind van de strijd op de 8 x 64 velden stond er slechts een klein stukje muur van Het Kasteel nog overeind. Jan kwam met zijn tegenstander remise overeen. Alle andere SVV-spelers trokken de winst naar zich toe; Rob - in de langste partij van de middag - met de meeste moeite. Uitslag Schaakvereniging Veldhoven - Schaakvereniging Het Kasteel: 7½ - ½.
Om de Geert van Gerwen Bokaal werd in D'n Bond de donderdag ervoor (9 mei) gestreden. Het jaarlijkse snelschaakkampioenschap van Schaakvereniging Veldhoven werd na vele vijfminuten partijen een prooi voor Fred van Empel. Bart van der Zwet gaf met 7 punten slechts een halfje op de winnaar toe. Gerrit Bruggeman behaalde de eervolle derde plaats met 6 bordpunten.

9 mei 2019           Snelschaakkampioenschap op de club

Ondanks de matige opkomst bleef het spannend tot het einde. Bij het ingaan van de laatste ronde stond Fred een half puntje voor op Bart en Gerrit, met de pot tussen Fred en Gerrit op het programma. Fred won, zodat een play-off voorkomen kon worden. Hij mag zich dus voor een jaar snelschaakkampioen van de club noemen.    Eindstand snelschaak

14 april 2019           2 x 4 - 4 = (Rolf)

Nee, ook al lijkt het er op, dit is geen rekenopgave. Het is de uitkomst van de schaakontmoeting van afgelopen zaterdag in dorpshuis D'n Bond aan de Rapportstraat in Veldhoven. Het eerste team van Schaakvereniging Veldhoven trad daar aan tegen het derde van SV Zuid-Limburg; SVV 2 streed tegen het vierde van de Eindhovense Schaakvereniging. Na ruim drie uur diepgaand denkwerk was de tussenstand bij beide teamwedstrijden 3½ - 3½. Huub Schenning (½), Frans Wolferink (½), Theo van de Meerakker (1), Rob van de Voort (0), Jan Peters (½), Tim van Hellemont (0) en Hans Brave (1) hadden bij SVV 1 dat resultaat bereikt. Voor SVV 2 zorgden Jan van de Munckhof (0), Jos Lankreijer (0), Jo Wintermans (½), Rolf Bennik (1), Ton Roeten (0), Bertus Pals (1) en Koen Antheunis (1) voor die punten. Voor de teams hing alles - winst, remise of verlies - af van de twee laatste partijen. Zeker nog een uur hielden Gerrit Bruggeman (SVV 1) en Ger Dietvorst (SVV 2) de spanning erin. Beiden konden echter geen winnende voortzetting forceren, waarop zij met remise genoegen moesten nemen. Resultaat: twee keer een gelijk spel. Voor SVV 1 betekent dit, met nog één wedstrijd te spelen, geen gevaar meer voor degradatie. Voor SVV 2 was het de laatste wedstrijd van dit seizoen met als eindresultaat de vierde plaats in de poule. Tegenstander ESV 4 werd dankzij dit gelijke spel kampioen. Topscorer bij SVV 2 was Koen Antheunis, die al zijn zes wedstrijden won!
Einduitslag SVV 1 - SV Zuid-Limburg 3: 4 - 4 en SVV 2 - ESV 4: 4 - 4

7 april 2019           Wie wordt tweede? (Rolf)

De laatste wedstrijd van de avondcompetitie van de Noord-Brabantse Schaakbond was vorige week dinsdag. Voor het team van Schaakvereniging Veldhoven stond er de ontmoeting met de deelnemers van SV De Toren op het programma. Een belangrijk treffen met als inzet de eervolle tweede plaats. Goed gemotiveerd, maar toch ook gespannen, reisden Rob van de Voort, Jan van den Munckhof, Bertus Pals en Koen Antheunis af naar Leende. Daar was men echter niet van plan zich zomaar gewonnen te geven, integendeel. Hoewel Rob zijn partij tot winst wist te voeren, moesten Bertus en Koen hun koning omleggen. Jan kon helaas geen doorslaggevende aanval krijgen en moest met remise genoegen nemen. Uitslag SV De Toren - SV Veldhoven: 2½ - 1½. Algemeen winnaar werd het team van Woensel/Lichttoren Combinatie. SV Veldhoven moest De Toren voor laten gaan, maar werd toch nog derde.

9 maart 2019           Krappe winst voor SV Veldhoven (Rolf)

Pionnen speelden een belangrijke rol in de wedstrijd voor de avondcompetitie tussen de teams van Schaakvereniging Veldhoven en Schaakvereniging Mierlo/Geldrop. Vorige week donderdag vond dat treffen plaats in Dorpshuis D'n Bond aan de Rapportstraat in Veldhoven. Lang zag het er naar uit dat het Veldhovense team het onderspit zou delven. Weliswaar was in een moeilijk pionneneindspel de loper van Koen Antheunis sterker dan het paard van zijn tegenstander, waardoor het Veldhovense team de leiding nam. Kort daarop moest Gilbert Leentjens zijn partij echter opgeven door een onvoorziene aanval op zijn koning, wat hem teveel materiaal kostte. Jan van de Munckhof ontsnapte uit een slechte stand; hij had verlies al verwacht. Maar toen hij een pion naar voren kon schuiven, waardoor de koning van zijn tegenstander geen vluchtvelden meer had, kreeg hij een ondekbare mataanval. De beslissing moest komen van de partij van Hans Brave. Hij had in het eindspel een loper en een toren - net als zijn tegenstander - maar die van hem stonden ingesloten tussen de witte en zwarte pionnen. Door nauwkeurig met zijn koning te manoeuvreren wist hij alle aanvallen van de andere loper en toren te pareren, zodat tenslotte remise het resultaat was.
Einduitslag SV Veldhoven - SV Mierlo/Geldrop: 2½ - 1½.

10 februari 2019           Veldhovense schaakteams in actie (Rolf)

Zaterdag 9 februari speelden de beide teams van Schaakvereniging Veldhoven een thuiswedstrijd in Dorpshuis D'n Bond. Uit het Limburgse Blerick kwam een sterk team om zich te meten met het eerste van SV Veldhoven. Dat bleek helaas een maatje te groot te zijn. De een na de andere SVV-er - Huub Schenning, Frans Wolferink, Fred van Empel, Gerrit Bruggeman, Theo van de Meerakker, Tim van Hellemont en Hans Brave - moest zijn koning omleggen. Erik van Eijndhoven redde de eer van de thuisploeg door in de langste partij van die middag zijn tegenstander tot opgeven te brengen. Uitslag SVV 1 - Blerick 1: 1 - 7.
De rollen waren omgekeerd bij de wedstrijd tussen SVV 2 en het tweede team van Schaakvereniging Nuenen. De Veldhovense spelers Jan van de Munckhof, Jo Wintermans, Jos Lankreijer, Ger Dietvorst, Rolf Bennik en Koen Antheunis wisten hun partij te winnen. Bertus Pals en Peter Huizen moesten de eer aan hun tegenstander laten. Eindstand SVV 2 - Nuenen 2: 6 - 2.

3 februari 2019           Schaakvereniging Veldhoven deelt mokerslag uit (Rolf)

Donderdagavond 31 januari vertrok een viertal schakers van SVV naar Schaakvereniging Deurne voor een wedstrijd op de vierenzestig velden. De Deurnese gastheren hebben het geweten! Het Veldhovense team wist alle listen en lagen te pareren en kreeg op alle borden langzaam maar zeker de overhand. Gilbert Leentjens, Jan van den Munckhof, Bertus Pals en Rob van de Voort trokken tenslotte aan het langste eind. Zij gunden hun tegenstander zelfs geen enkel gelijk spel.
Uitslag van de wedstrijd tussen de avondteams van SV Deurne en SV Veldhoven: 0 - 4.

16 december 2018           SV Veldhoven schaakt extern (Rolf)

Tussen Heerlen en Valkenburg ligt het landelijke Klimmen. Daarheen voerde afgelopen zaterdag de reis van het eerste team van Schaakvereniging Veldhoven voor de ontmoeting op de vierenzestig velden met het vierde team van Schaakvereniging Zuid Limburg. Dat de teams elkaar weinig toegaven, blijkt wel uit de stand na het einde van de zevende partij: 3½ - 3½. Huub Schenning, Frans Wolferink, Erik van Eijndhoven, Fred van Empel en Jan van de Munckhof deelden het punt met hun tegenstander. Jan Peters moest een nul incasseren, maar Hans Brave haalde de winst binnen. Alles draaide om de laatste partij, waarin Gerrit Bruggeman - na lang geestelijk armpje drukken - tenslotte de overhand kreeg en voor Veldhoven een punt en de overwinning binnensleepte.
Uitslag Zuid Limburg 4 - SV Veldhoven 1: 3½ - 4½.
Het tweede team van SV Veldhoven hoefde niet zo ver te reizen; in Asten was het derde team van De Combinatie de ontvangende vereniging. Deze ontmoeting was er een met twee gezichten. Binnen anderhalf uur al stond SVV 2 met 3 - 1 voor, dankzij vlotte overwinningen van Jo Wintermans, Rolf Bennik en Koen Antheunis. Alleen Peter Huizen kon zijn partij geen gunstige uitslag geven. Tijdens het tweede deel van de middag zag Bertus Pals dameverlies niet aankomen, kwamen Pieter de Visser en zijn tegenspeler remise overeen en wist Jos Lankreijer uit een verloren stand toch ook nog remise te bereiken. Ook hier moest de laatste partij de doorslag geven. Ton Roeten kreeg een licht voordeel, zag in de verte winst gloren, maar vergat daardoor zijn verdediging, wat op zijn nederlaag uitdraaide.
Uitslag De Combinatie 3 - SV Veldhoven 2: 4 - 4

9 december 2018           Avondcompetitie: Derde plaats verstevigd (Rolf)

Geen verlate sinterklaascadeautjes op 6 december voor het avondteam van Schaakvereniging Veldhoven in hun wedstrijd tegen dat van HSC uit Helmond. Er moest hard gedacht worden door Gilbert Leentjens, Hans Brave, Jan van de Munckhof en Koen Antheunis. Dat ging hun goed af, want na uren peinzen op de schaakstellingen, wisten Hans, Jan en Koen hun partij te winnen. Gilbert en zijn tegenstander, die de langste partij speelden, hielden hun stelling in evenwicht. Uitslag SV Veldhoven - HSC: 3½ - ½. Hiermee verstevigt het Veldhovense schaakteam de derde plaats in de avondcompetitie.

29 november 2018           Verslag externe competitie (Rolf)

Zaterdag 24 november waren het eerste team van Schaakvereniging De Combinatie uit Asten en het tweede van Schaakvereniging Gardé uit Maarheeze in Dorpshuis D'n Bond aan de Rapportstraat voor een krachtmeting op de vierenzestig velden met Schaakvereniging Veldhoven. Zij bleken sterker te zijn. SVV 1 wist geen enkele partij te winnen. Huub Schenning, Rob van de Voort, Theo van de Meerakker, Tim van Hellemont en Jan Peters bereikten remise, Fred van Empel, Gerrit Bruggeman en Frans Wolferink moesten de eer aan hun tegenstander laten. Uitslag SV Veldhoven 1 - De Combinatie 1: 2½ - 5½.
Iets beter verging het het tweede van SVV, hoewel het één speler minder had. Hier mochten Jan van de Munckhof, Jo Wintermans en Bertus Pals een overwinning noteren. Hans Brave haalde nog een halfje binnen. Jos Lankreijer, Ton Roeten en Rolf Bennik moesten echter hun koning omleggen. Uitslag SV Veldhoven 2 - Gardé 2: 3½ - 4½.

4 november 2018           Geen succes voor Veldhovense schaakteams (Rolf)

Op zaterdag 3 november was er voor de beide teams van Schaakvereniging Veldhoven geen zege weggelegd.
SVV 1, op bezoek bij het Eindhovense WLC, wist slechts 2½ punt te behalen. Gerrit Bruggeman en Rob van de Voort zorgden voor de twee, Hans Brave voor de halve . Huub Schenning, Fred van Empel, Erik van Eijndhoven, Frans Wolferink en Theo van de Meerakker moesten echter hun koning omleggen. Uitslag WLC 1 - SVV 1: 5½ - 2½.
Niet veel beter verging het SVV 2 bij het Helmondse HSC 3, waar na ruim vier uur spelen de overwinning voor de gastheren duidelijk was. Jan van de Munckhof, Ger Dietvorst en Koen Antheunis wonnen hun partij, maar Jan Peters, Bertus Pals, Ton Roeten, Rolf Bennik en Peter Huizen konden een nul noteren. Eindstand HSC 3 - SVV 2: 5 - 3.

30 oktober 2018           22e Seniorentoernooi Veldhoven

Op 30 oktober werd het seniorentoernooi in Veldhoven gewonnen door Peter Schoeber met de maximale score van 7 uit 7 in de jongste groep. In de oudere groep werd Nico Hazewindus opnieuw eerste. En deze keer ongedeeld. Voor de volledige eindstand zie: Eindstand Seniorentoernooi 2018

7 oktober 2018           Schaakteams in actie (Rolf)

Zaterdag 6 oktober ontving Schaakvereniging Veldhoven het eerste team van HSC uit Helmond en het vierde van HMC uit Den Bosch in Dorpshuis D'n Bond voor een strijd op de vierenzestig velden. Na enige uren denkwerk bleek SVV 1 tegen een 1½ - 3½ achterstand aan te kijken. Huub Schenning, Rob van de Voort en Jan Peters hadden hun koning om moeten leggen. Frans Wolferink (1) en Erik van Eijndhoven (½) zorgden voor de anderhalve punt. Om een gelijk spel te bereiken moesten Fred van Empel, Gerrit Bruggeman en Theo van de Meerakker samen minstens 2½ punt behalen. Maar hoe lang ze ook dachten, hun tegenstanders wisten steeds de juiste tegenzetten te vinden. Drie keer remise werd het hoogst haalbare. Eindstand SVV 1 - HSC 1: 3 - 5.
Terwijl het eerste team nog voor een goed resultaat aan het strijden was, was het treffen tussen SVV 2 en HMC 4 inmiddels afgelopen. Jos Lankreijer vergiste zich in een moeilijk eindspel en moest de eer aan zijn tegenstander laten. Hans Brave, Jan van de Munckhof, Ger Dietvorst en Peter Huizen kwamen met hun opponent remise overeen. Ton Roeten, Rolf Bennik en Koen Antheunis wisten hun partij te winnen. Eindstand SVV 2 - HMC 4: 5 - 3.

22 september 2018           Schaakvereniging Veldhoven houdt stand (Rolf)

Zaterdag 15 september toog het eerste team van Schaakvereniging Veldhoven naar het verre Mook voor hun wedstrijd tegen het team van schaakvereniging De Pion/Mook. Met enige zorg werd dat treffen tegemoet gezien. Geen wonder, want de Veldhovense afvaardiging trad aan met vier invallers. Maar, ondanks dat de tegenstander sterker was, moest deze genoegen nemen met een gelijk spel. Huub Schenning, Erik van Eijndhoven en Frans Wolferink wonnen hun partij. Fred van Empel en Jan van de Munckhof wisten remise te bereiken. Alleen Tim van Hellemont, Hans Brave en Bertus Pals moesten hun koning omleggen.
Eindstand De Pion/Mook - Schaakvereniging Veldhoven 1 dus: 4 - 4.

3 september 2018           10-stedentoernooi / 10-Städte-Turnier / Tournoi des 10 villes

Afgelopen weekend vond in Congrescentrum Koningshof het 45ste Internationale Tien Steden Schaaktoernooi plaats. Deze ontmoeting is met overmacht gewonnen door het team uit Belveaux (LUX), dat bijna het maximale aantal wedstrijdpunten behaalde. Goede tweede werd de afvaardiging uit Nieuwendam (NL). De derde plaats was voor de ploeg uit Vandoeuvre (FR). De Veldhovense spelers lieten zich van hun sportieve kant zien en wisten als team de nul te behouden. Van hen werd Jan van de Munckhof met 5 bordpunten de topscorer. De uitslagen staan hier: Uitslagen 10-stedentoernooi. Tekst door Rolf Bennik & Foto's door Ellen Peters.
19 augustus 2018            NBSB snelschaakkamioenschap voor teams 2018

Zaterdag 7 juli 2018 heeft Het Zwarte Schaap, met onder andere uitblinker Liam Vrolijk in de gelederen, voor de 3e keer op rij het teamtoernooi gewonnen! 2e plaats is behaald door SG KiNG 1. De Pion uit Roosendaal legde beslag op de 3e plek. In de categorie met teamrating onder de 1900 won Kleve. De Baronie en E.G.S. 2 werden hier tweede en derde. Voor de volledige uitslagen zie: Eindstand Teams, Gedetailleerde teamscores, Eindstand bordprijzen en Gedetailleerde individuele uitslagen25 april 2018           Hiep Hiep Hoera voor Veldhoven 1

En de laatste wedstrijd van het 1e team ging nergens meer om... Maar we zijn nog wel 2e geworden in de promotieklasse! Eindstand promotieklasse. Als de druk van de ketel is, kan het dus nog wel. Concurrent voor deze plaats was Waalwijk, en die hebben zaterdag dus verloren. Maar ach ja, "who cares?".
Maar toch, 8 derde klassen KNSB geeft 16 promoties daar naartoe. Er zijn slechts 13 onderbonden, dus ieder jaar drie onderbonden waar de tweede plaats ook promoveert. Even kijken in de competitiegids van de KNSB: Uit de promotieklassen van de OSBO, de SGA en de NBSB promoveren twee teams naar de derde klasse KNSB-competitie 2018-2019. Uit de promotieklassen van alle andere regionale bonden promoveert één team. We zijn dus gepromoveerd!

23 april 2018           Laatste ronde voor Veldhovense schaakteams (Rolf)

Voor de beide teams van Schaakvereniging Veldhoven was zaterdag 22 april de laatste externe wedstrijd van dit seizoen.
SVV 1 reisde af naar Zundert om het daar tegen het eerste van Schaakvereniging De Raadsheer op te gaan nemen. Door een nipte overwinning werd de tweede plaats in de eindklassering van de promotieklasse bereikt. Alan van der Heijden, Huub Schenning, Gerrit Bruggeman en Tim van Hellemont haalden de volle winst binnen. Jan Peters voegde er met een remise nog een halfje aan toe. Frans Wolferink, Erik van Eijndhoven en Hans Brave moesten de eer aan hun tegenstander laten. Eindstand De Raadsheer 1 - Schaakvereniging Veldhoven 1: 3½ - 4½.
Alleen een ruime overwinning kon SVV 2 afhouden van degradatie uit de 1ste klasse A. Echter, de tegenstander was het sterke tweede team van WLC uit Eindhoven. En als er dan onnodig pionnen verspeeld worden en prima stellingen met een paar dubieuze zetten in een ruïne veranderen, is het geen wonder dat dat op een forse nederlaag uitdraait. Alleen Peter Huizen wist nog een half punt voor SVV 2 te bereiken. Jo Wintermans, Jos Lankreijer, Ger Dietvorst, Bertus Pals, Ton Roeten, Koen Antheunis en Rolf Bennik moesten, de een eerder dan de ander, hun koning omleggen. Eindstand WLC 2 - SVV 2: 7½ - ½. Degradatie van SVV 2 is daarmee een feit.

19 april 2018           Snelschaakkampioenschap op de club

Gerrit flikt het weer! Hij is voor de tweede keer op rij de beste snelschaker van de club. Concurrent Frans werd in het onderlinge duel verslagen, en met 2 remisetjes is Gerrit de ongeslagen kampioen. Frans kwam nog wel langszij, maar het onderling resultaat liet zich niet uitpoetsen.  Eindstand snelschaak

8 april 2018           Winst voor Veldhovense schaakteams (Rolf)

Op zaterdag 7 april speelden de beide teams van Schaakvereniging Veldhoven in D'n Bond aan de Rapportstraat hun negende wedstrijd van dit seizoen. SVV 1 ontving het tweede team van De Baronie, SVV 2 het eerste van Oisterwijk. De Baronie bleek een maatje te klein, want Huub Schenning, Frans Wolferink, Erik van Eijndhoven, Rob van de Voort, Jan Peters, Tim van Hellemont en Hans Brave wonnen hun partij. Alleen Gerrit Bruggeman moest z'n koning omleggen, waardoor de eer voor De Baronie gered was. Uitslag SVV 1 - De Baronie 2: 7 - 1.
Het tweede team had een steviger noot te kraken, maar door het stugge volhouden van Jo Wintermans kon ook hier de winst genoteerd worden. Jos Lankrijer en Ton Roeten hadden al voor de andere volle punten gezorgd. Jan van de Munckhof , Ger Dietvorst en Koen Antheunis waren met hun tegenstander remise overeen gekomen. Alleen Bertus Pals en Rolf Bennik konden een nederlaag niet voorkomen. Uitslag SVV 2 - Oisterwijk 1: 4½ - 3½.
Met nog één ronde te gaan is het nog niet zeker of SVV 1 de derde plaats in de Promotieklasse zal behouden. Tweede, vierde en zelfs vijfde worden is nog mogelijk. Door de winst van zaterdag is er voor SVV 2 een (kleine) kans om de laatste plaats in haar klasse te ontlopen. Die beslissingen vallen op 21 april, wanneer de eindronden gespeeld worden.

24 maart 2018           Geen winst voor avondteam SVV (Rolf)

Donderdagavond vond in Dorpshuis d'n Bond de ontmoeting plaats tussen het avondteam van Schaakvereniging Veldhoven en dat van De Drie Torens uit Tilburg. Gezien de sterkte van de teams lag een overwinning voor SVV voor de hand. Echter, na de snelle winst van Jan van de Munckhof door het cadeau krijgen van een stuk, moest Koen Antheunis het hoofd buigen voor de binnendringende torens van zijn tegenstander. Ton Roeten wist de stand na een zorgvuldig opgebouwd matnet weer in Veldhovens voordeel om te buigen. Maar toen Hans Brave zijn dame liet opsluiten, moesten de Veldhovenaren genoegen nemen met een gelijkspel. Uitslag SVV - De Drie Torens: 2 - 2. Met nog één wedstrijd te spelen is de tweede plaats nu het hoogst haalbare voor het avondteam van Schaakvereniging Veldhoven.

10 maart 2018           Veldhovense schaakteams onderuit (Rolf)

Op zaterdag 3 maart vierde Schaakvereniging Veldhoven haar gouden jubileum. In Dorpshuis d'n Bond was het een gezellige drukte. Leden en oud-leden deelden herinneringen van 50 schaakjaren: "Weet je nog wel waar ....", "Weet je nog wel wie ....?". Vele snelschaakpartijtjes werden gespeeld, het lopend buffet werd alle eer aangedaan en tot laat in de avond werd er nagepraat.
Waren het de naweeën van die zaterdag of waren de tegenstanders te goed? Afgelopen zaterdag konden de beide Veldhovense teams geen echte vuist maken. SVV 1 ging met 5½ - 2½ onderuit tegen Waalwijk 1. De punten voor Veldhoven werden door Fred van Empel (1), Frans Wolferink, Gerrit Bruggeman en Hans Brave (½) behaald. Huub Schenning, Erik van Eijndhoven, Jan Peters en Tim van Hellemont moesten de winst aan hun tegenstander laten. SVV 2 met Jos Lankreijer en Koen Antheunis (1), Jan van de Munckhof, Jo Wintermans en Ton Roeten (½), Pieter de Visser, Rolf Bennik en Peter Huizen (0) verloren net met 4½ - 3½ van het tweede team van De Drie Torens uit Tilburg. Door deze resultaten dreigt - met nog twee wedstrijden te spelen - voor beide teams degradatie.

3 maart 2018           50 jarig jubileum S.V. Veldhoven

Op 3 maart vierden we ons 50 jarig jubileum. Met oud-leden. En uiteraard met schaken, natje en droogje en een feestavond. Piet Roos heeft foto's gemaakt, te bewonderen op: Foto's 50 jarig jubileum.

18 februari 2018           Bekeravontuur SVV strandt in halve finale (Rolf)

Afgelopen vrijdagavond ging een team van Schaakvereniging Veldhoven op bezoek bij SV Dongen. Plaatsing voor de finale van de Brabantse beker stond op het spel. Nadat de kruitdampen opgetrokken waren, bleek er een gelijke stand bereikt te zijn: 2 - 2. Dit was het Veldhovense viertal met de behaalde scores: Frans Wolferink (0), Gerrit Bruggeman (½), Rob van de Voort (1) en Hans Brave (½). Helaas bleek dit niet genoeg voor de SVV-ers om de finale te halen. Om de winnaar bij deze gelijke stand aan te wijzen viel het resultaat van het laatste bord af. Maar bij 1½ - 1½ was die er nog niet, dus ook de uitslag van het derde bord telde niet meer mee. Nu had SV Dongen op de overgebleven borden met 1½ - ½ het beste gescoord en werd tot winnaar verklaard. Geen finaleplaats dus voor het bekerteam van SV Veldhoven.

4 februari 2018           Veldhovense schaakteams in actie (Rolf)

Afgelopen zaterdag kreeg Schaakvereniging Veldhoven bezoek van schaakteams uit Helmond en Etten-Leur. In de grote zaal van Dorpshuis d'n Bond vond het treffen plaats tussen SVV1 en HSC2 en dat van SVV2 en Staunton1. SVV1 deed wat er verwacht mocht worden. Het sterkteverschil was te groot voor HSC. Met overwinningen voor Huub Schenning, Frans Wolferink, Fred van Empel, Erik van Eijndhoven en Tim van Hellemont plus een remise voor Gerrit Bruggeman - alleen Jan Peters en Hans Brave verloren - werd een 5½ - 2½ zege behaald.
De wedstrijd tussen SVV2 en Staunton was op de donderdag ervoor al begonnen. Drie wedstrijden werden er gespeeld met een gunstig resultaat voor de bezoekers. Bertus Pals en Koen Antheunis hielden hun partij remise, maar Rolf Bennik verloor. Op de officiële speeldag kon Staunton echter geen volledig team op de been brengen. Met één speler tekort werd hierdoor de stand 2 - 2. Nadat de kruitdampen op de vier overgebleven borden waren opgetrokken, bleek de eindstand 4 - 4 te zijn. Voor SVV2 scoorden Jos Lankreyer en Ton Roeten de volle winst. Jo Wintermans en Peter Huizen moesten de eer aan hun tegenstander laten.

27 januari 2018           SVV nadert koppositie (Rolf)

Op 25 januari wachtte een viertal Mierlose schakers hun tegenstanders uit Veldhoven op voor een ontmoeting voor de Avondcompetitie. De SVV-spelers lieten zich hierbij niet onbetuigd. De spelers aan bord drie waren het eerst klaar. Ondanks dat het bord verkeerd lag, liet Jan van de Munckhof zich daardoor niet van de wijs brengen. Hij scoorde het eerste punt voor SVVeldhoven. Hoewel er van het zwarte spel zeker dreiging uitging, wist hij met wit een sterkere koningsaanval op te bouwen. Zijn tegenstandster overzag het gevaar, waarna mat in één een eind aan de partij maakte. Aan bord vier werd door beide spelers voorzichtig gemanoeuvreerd. Nadat de stelling aardig dichtgeschoven was, bood SVV-er Rolf Bennik remise aan. En zo werd besloten. Aan het tweede bord wist Hans Brave de druk zo sterk op te voeren, dat de stelling van zijn tegenstander danig verzwakte. Mat of dameverlies werd onvermijdelijk. De strijd op het eerste bord duurde het langst. Gilbert Leentjes raakte weliswaar eerst een pion kwijt, maar kon een aantal zetten later er ook een terugwinnen. Er kwam een eindspel met ongelijke lopers op het bord zonder duidelijke kansen voor een van beide spelers. Er werd daarom remise overeen gekomen. Eindstand SV Mierlo - SV Veldhoven 1 - 3.

14 januari 2018           Schaakvereniging Veldhoven bekert verder! (Rolf)

Donderdag 11 januari vond in Dorpshuis D'n Bond aan de Rapportstraat de schaakontmoeting plaats tussen de teams van SV Veldhoven en SV Dubbelschaak uit Boxtel. Inzet was plaatsing voor de volgende ronde in de strijd om de NBSB-beker. Frans Wolferink aan bord 1 werd aardig in het nauw gebracht, maar wist zich langzaam van de druk te bevrijden. Toen hij met een paard twee zware stukken van zijn tegenstander tegelijk aanviel, kon hij zelfs de winst binnenhalen. Ook derdebord-speler Gerrit Bruggeman won zijn partij. Met een prachtige offercombinatie wist hij de verdediging rond de koning van zijn tegenstander zo af te breken, dat mat niet meer te verhinderen was. Rob van de Voort aan bord 4 wist zich lang te handhaven, maar de penning van zijn dame deed hem de das om. Stukverlies - en daarmee partijverlies - was niet meer te voorkomen. De langste partij was op bord twee, waar Fred van Empel in het middenspel een pion verloor. Met steeds minder materiaal op het bord zag hij echter geen kans om de promotie van deze pion tot dame tegen te gaan. Einduitslag SV Veldhoven - SV Dubbelschaak dus 2 - 2. Waar bij andere sporten bij zo'n eindstand strafworpen of -schoppen de doorslag moeten geven, is dat bij schaken het resultaat van het laatste bord dan niet meetelt. Daarom: Schaakvereniging bekert verder!

31 oktober 2017           21e Seniorentoernooi Veldhoven

Op 31 oktober werd het seniorentoernooi in Veldhoven gewonnen door Pim Ydo in de jongste groep. In de oudere groep deelden Theo Koolen, Nico Hazewindus en Jaap Glazenburg de eer. Voor de volledige eindstand zie: Eindstand Seniorentoernooi 2017

9 juli 2017            NBSB snelschaakkamioenschap voor teams 2017

Zaterdag 8 juli 2017 heeft Het Zwarte Schaap, met onder andere Benjamin Bok in de gelederen, voor de 2e keer op rij het teamtoernooi gewonnen! 2e plaats MuConsult Apeldoorn had zelfs een bordpunt meer, maar kwam matchpunten tekort. De Stukkenjagers werden 3e. In de categorie met teamrating onder de 1900 won Eindhoven 2. De Vughtse Toren en De Kemppion werden hier tweede en derde. Voor de volledige uitslagen zie: Eindstand Teams, Gedetailleerde teamscores, Eindstand bordprijzen en Gedetailleerde individuele uitslagen21 april 2017            Snelschaakkampioenschap op de club

Gerrit Bruggeman is de nieuwe kampioen! Favoriet Alan van der Heijden is het niet gelukt om voor de 3e keer op rij snelschaakkampioen van onze club te worden. Na verlies in het onderlinge duel moest hij genoegen nemen met de tweede plaats.   Eindstand snelschaak

1 april 2017            Tweede team sv Veldhoven nu toch echt gepromoveerd!

Met een minimale overwinning heeft ons tweede team dit jaar dan toch de eerste plaats en daarmee promotie veilig gesteld. Met maar liefst een half bordpunt meer dan de tweede plek en een heel bordpunt meer dan de derde plek. Gefeliciteerd!

3 november 2016            Marcel Laarhoven overleden

Donderdagavond is onze schaakvriend Marcel Laarhoven plotseling overleden. We zijn geschokt dat Marcel niet meer in ons midden is. Schaakvereniging Veldhoven treurt om het verlies van een betrokken lid, die tot voor kort haar voorzitter was en tevens betrokken was bij de organisatie van de Kempencup en het seniorentoernooi. Maar bovenal zijn we verdrietig dat we een zachtmoedige en aimabele schaakvriend hebben verloren. We nemen afscheid van Marcel op woensdag 9 november om 14 uur in crematorium De Rijtacker in Eindhoven.18 oktober 2016           20e Seniorentoernooi Veldhoven

Op 18 oktober werd het seniorentoernooi in Veldhoven gewonnen door Wilbert Schreurs (Jongste groep) en Tom Fürstenberg (Oudere groep). Voor de volledige eindstand zie: Eindstand Seniorentoernooi 2016

2 juli 2016           NBSB snelschaakkamioenschap voor teams 2016


            
            
            
            
            
            


24 april 2016           Tweede team sv Veldhoven toch niet gepromoveerd!

Omdat de poules komend seizoen 10 in plaats van 8 teams worden, promoveert ook Veldhoven 2 (als tweede geeindigd) naar de eerste klasse van de NBSB. Correctie: Dit was helaas een vergissing van de NBSB. Ook het komend seizoen komt ons tweede team uit in de tweede klasse van de NBSB.

23 april 2016            Eerste team sv Veldhoven kampioen promotieklasse NBSB


        
        


21 april 2016           Snelschaakkampioenschap op de club

Alan van der Heijden werd voor de 2e keer op rij snelschaakkampioen van onze club. Op gepaste afstand werden Bart, Erik en Frans gedeeld tweede.                     Eindstand snelschaak

14 april 2016            avondcompetitie


Veldhoven-de drie Torens 2,5-1,5
Schenning,H.(Huub) 2023-Kocken,W.G.R.M.(Wilbert) 2091 0,5-0,5
Laarhoven,M.A.M.(Marcel) 1805-Leemans,H.M.C.A.(Huub) 2046 0,5-0,5
Brave,H.W.(Hans) 1842-Bighelaar van den,J.H.A.M.(Joost) 1913 0,5-0,5
Pals,J.A.(Bertus) 1714 -Mentink,A.J.V.(Toon) 1751 1-0


2 april 2016            externe competitie

De Pion 3-Veldhoven 1 2,5-5,5
De Kentering 2-Veldhoven 2 3,5-4,5


19 maart 2016            externe competitie

Veldhoven 1-Garde 1 4,5-3,5
Veldhoven 2-Het Kasteel 1 6-2


26 februari 2016            beker

DSC-Veldhoven 2-2


18 februari 2016            Schaken in bibliotheek


Gisteren, 17 februari, werd weer een schaakmiddag georganiseerd in de bibliotheek onder leiding van Rob van de Voort en Jan van de Munckhof.13 februari 2016            externe competitie

DSC 1-Veldhoven 1 3-5
Garde 2-Veldhoven 2 4,5-3,5


31 januari 2016            Schaken in bibliotheek


Evenals vorige jaren wordt op 17 februari weer een schaakmiddag georganiseerd in de bibliotheek. Rob van de Voort zal er een simultaan geven, Jan van de Munckhof zal assisteren bij de activiteiten voor de jeugd. Zie affiche hieronder9 januari 2016            externe competitie

Veldhoven 1-Checkmate 1 3-5
Veldhoven 2-RDS 1 3,5-4,5


12 december 2015            externe competitie

Raadsheer 1-Veldhoven 1 2-6
ODI 1-Veldhoven 2 2-6


1 december 2015            avondcompetitie

HSC B-Veldhoven 3,5-0,5


17 nov 2015            bekercompetitie

Eindhoven-Veldhoven 1-3
Eric Wijsman (2017)-Erik van Eijndhoven(2067) 0-1
Philippe Blankert(1919)-Frans Wolferink(2045) 0-1
Loet Versveld (1888)-Rob vd Voort (1878) 0-1
Albert Coenen (1781)-Hans Brave (1840) 1-0


10 november 2015            avondcompetitie

Dubbelschaak A-Veldhoven 2,5-1,5
Guido Jansen (2125)-Jan Peters (1961) 1-0
Rob van Meurs(2078)-Rob vd Voort(1878) 1-0
Martien vd Meijden (2079)-Hans Brave (1840) 0,5-0,5
Michel vd Elzen (1824)-Jan vd Munckhof(1750) 0-1


7 november 2015            externe competitie

Veldhoven 1-Waalwijk 1 5,5-2,5
Veldhoven 2-Vianen 5-3


5 nov 2015            bekercompetitie

Veldhoven-EGS 2,5-1,5
Frans Wolferink(2045)-Jeroen Willemse (2343) 0,5-0,5
Fred van Empel(2043)-Joost Hoogendoorn (2346) 1-0
Rob vd Voort (1878)-Lorena Zepeda (2152) 0-1
Hans Brave (1840)-Ard van Beek (1817) 1-0


20 oktober 2015           19e Seniorentoernooi Veldhoven

Op 20 oktober werd het seniorentoernooi in Veldhoven gewonnen door Pierre Smeets (Jongste groep) en Tom Fürstenberg (Oudere groep). Voor de volledige eindstand zie: Eindstand Seniorentoernooi 2015

10 oktober 2015            externe competitie

Veldhoven 1-OSV 1 4,5-3,5
Veldhoven 2-HMC 4 4,5-3,5


26 september 2015            externe competitie

EGS (Goirle)-Veldhoven 1 2-6


30 mei 2015           NLS Lommel overtuigend winnaar bij snelschaken

Het NBSB snelschaaktoernooi voor teams is overtuigend gewonnen door NLS Lommel, gevolgd door Stukkenjagers en Het Zwarte Schaap op de tweede en derde plaats. In de B categorie gingen de prijzen naar TSV Rochade, HSC en OSV. De bordprijzen waren een prooi voor Loek van Wely, Alan van der Heijden, Roy Schoemans, Mark Clijsen en Theo van de Meerakker. De teams van Veldhoven waren helaas niet in staat om een prijs te veroveren.

25 april 2015            externe competitie

stukkenjagers 2-Veldhoven 1 3-5


17 april 2015:         Ontvangst tweede groep kinderen van project Sjors Sportief        
        
        
        


11 april 2015:         Veldhoven 2 Kampioen !!

Na een spannende strijd won Veldhoven 2 thuis met 4,5 - 3,5 van Eindhoven 3 en werd Kampioen van de eerste klasse NBSB. Helaas zal Veldhoven 1 degraderen naar de 3e klasse KNSB. Veldhoven 3 heeft zich goed gehandhaaft in de 2e klasse NBSB.

9 april 2015:         Snelschaakkampioenschap op de club

Alan van der Heijden werd snelschaakkampioen 2015 door alle partijen te winnen. Frans Wolferink werd tweede: Eindstand snelschaak

27 maart 2015:         Ontvangst eerste groep kinderen van project Sjors Sportief

Vrijdagmiddag tegen 4 uur kwamen 22 kinderen zich melden om te schaken bij d'n Bond. Om 16:00 uur startte Boris Friesen met de uitleg. Spelenderwijs wist hij de aandacht te trekken, legde uit en liet spelen. Om 16:45 uur werd even gestopt, voor ieder kind stond een beker limonade klaar. Ondertussen werden de tafels anders gerangschikt. en daarna startte Boris met een simultaan tegen 11 borden met achter iedere bord 2 druk overleggende kinderen. Het was tegen half zes toen er werd gestopt, Boris kreeg van de kinderen een terecht applaus en als aandenken aan deze middag kregen alle kinderen nog een pion-sleutelhangertje. Aan de reacties te horen was de middag heel geslaagd, de kinderen waren enthousiast. Bedankt Jan, Hans, Jos en Huub voor de ondersteuning en hieronder nog paar foto's van deze middag.

        
        
        
        


21 maart 2015            externe competitie

Venlo-Veldhoven 1 6,5-1,5
De Pion 4-Veldhoven 2 1-7
Het Kasteel-Veldhoven 3 4-4


7 maart 2015            externe competitie

Veldhoven 1-DJC (Stein) 2-6
Veldhoven 2-EVS (Valkenswaard) 2,5-5,5
Veldhoven 3-ODI (Uden) 7,5-0,5


26 februari 2015            avondcompetitie

Veldhoven A-Stukkenjagers D 3,5-0,5
Huub Schenning(2030)-Jaquet,R.W.(Reinier) (1921) 1-0
Rob vd Voort(1974)-Dignum,E.(Erik) (1936) 0,5-0,5
Hans Brave (1787)-Lie-Kwie,K.(Kienfong) (1831) 1-0
Gilbert Leentjens (1829)-Otten,J.(Jan) (1690) 1-0


28 januari 2015            avondcompetitie

Stukkenjagers B-Veldhoven 3-1
Peter Huijbers(2110)-Huub Schenning(2013) 1-0
Tijmen Kampman(2088)-Rob vd Voort(1946) 1-0
Joost op 't Hoog(1878)-Hans Brave (1778) 0,5-0,5
Bas Rosheuvel(1784)-Jan vd Munckhof(1701) 0,5-0,5


15 januari 2015            avondcompetitie

Veldhoven-de drie Torens 1,5-2,5
Rob vd Voort(1956)-Wilbert Kocken(2139) 0,5-0,5
Marcel Laarhoven (1767)-Joost vd Bughelaar(1933) 0,5-0,5
Hans Brave (1778)-Huub Leemans(1984) 0-1
Jan vd Munckhof(1701)-Toon Mentinck (1699) 0,5-0,5


13 december 2014            externe competitie

Veldhoven 1-de Pion 3-5
Veldhoven 2-WLC 2 6-2
Veldhoven 3-WLC 3 5-3


5 december 2014            avondcompetitie

Veldhoven-Waalwijk A 3-1
Huub Schenning(2013)-Sander van Dijk (1979) 1-0
Marcel Laarhoven (1767)-Wilbert Schreurs (2079) 0-1
Hans Brave (1778)-Hans Sinnige (1907) 1-0
Bertus Pals (1650)-Robert Prins (1709) 1-0


22 november 2014            externe competitie

UVS-Veldhoven 1 6-2
Garde 2-Veldhoven 2 3-5
Groot Ravenstein-Veldhoven 3 5,5-2,5


18 november 2014           NBSB - beker

Vughtse Toren-Veldhoven 2,5-1,5
Geert vd Cruysen (1752)-Hans Brave (1778) 0,5-0,5
Marc Viering (1963)-Jan vd Munckhof (1707) 1-0
Wim Viering (1862)-Marcel Laarhoven (1771) 0,5-0,5
Hans de Nijs (1832)-Bertus Pals (1650) 0,5-0,5


11 november 2014            avondcompetitie

Baronie B-Veldhoven 1,5-2,5
Bauke Jansma (1704)-Huub Schenning (1997) 0-1
Matthijs van Marwijk (1652)-Hans Brave (1778) 0,5-0,5
Marc Ermes (1615)-Jan vd Munckhof (1707) 0,5-0,5
Jan Dogterom (1529)-Bertus Pals (1650) 0,5-0,5


1 november 2014            externe competitie

Veldhoven 1-HMC 2 1,5-6,5
Veldhoven 2-HSC 2 5-3
Veldhoven 3-HMC 4 1,5-6,5


27 september 2014            externe competitie

Voerendaal 2-Veldhoven 1 4-4


16 oktober 2014            avondcompetitie

Veldhoven A-Dubbelschaak A1,5-2,5
Huub Schenning(1997)-J. de Lange(2241)1-0
Marcel Laarhoven (1767)-M.van de Meijden(2126)0,5-0,5
Hans Brave(1778)-G. Berkelmans(1909)0-1
Jan van de Munckhof(1707)-R. van Meurs(2123)0-1


16 oktober 2014            bekercompetitie

Veldhoven A-EVS A2,5-1,5
Alan van der Heijden(2303)-A. van Osch(1967)1-0
Jan Peters(1937)-P. Rietra(1905)0,5-0,5
Jo Wintermans(1711)-W. Maes(1832)0,5-0,5
Bertus Pals(1650)-P. van Zon(1848)0,5-0,5


9 oktober 2014           Ton den Ouden overleden

Tijdens de eerste ronde van de Kempencompetitie ontvingen we het bericht dat onze schaakvriend en oud-voorzitter Ton de Ouden was overleden. Ton was al enige tijd ziek, Ton was 67 jaar

27 sept 2014            externe competitie

Voerendaal 2-Veldhoven 1 4-4


30 juli 2014           Sourav in A groep 2e

Sourav Bhattacharjee wordt ongedeeld tweede in A-groep van NK te Dieren. Gefeliciteerd Sourav!

14 juni 2014           Benjamin Bok geeft simultaan

Zaterdagmiddag 14 juni gaf oud-jeugdlid Benjamin Bok een simultaan en werd gehuldigd door de gemeente op het terras van Grand Cafe de Schalm. Hier een collage van foto's. Als je de foto's zou willen hebben moet je even een mailtje naar me sturen dan zorg ik dat je ze krijgt.


24 mei 2014           Stukkenjagers beste team bij snelschaken

Bij het NBSB snelschaaktoernooi voor teams was Stukkenjagerse 2 de beste. Veldhoven 1 werd derde en Thijs won de prijs voor beste eerste bord speler. Halverwege het toernooi werd op gepaste en indrukwekkende manier stil gestaan bij het overlijden van Jan Mascini afgelopen week.

18 mei 2014           Sourav wint B-groep

Sourav Bhattacharjee wint de B-groep op het WLC-toernooi. Gefeliciteerd Sourav!

10 mei 2014            externe competitie

Veldhoven 2-Garde 1 3,5-4,5


1 mei 2014           Thijs weer clubkampioen

Thijs Laarhoven is vandaag door in zijn laatste partij te winnen van Alan van der Heijden, weer clubkampioen geworden. Gefeliciteerd Thijs!

17 april 2014           Ferry Open Kempisch Kampioen

Ferry Daamen van sv Veldhoven is de eerste winnaar van het Open Kempisch Kampioenschap. Naast een geldprijs ontving hij de wisselbeker. Omdat de reacties op dit toernooi heel positief waren hebben we besloten komend seizoen er mee door te gaan. Alle uitslagen en eindstanden en fotos zijn te vinden op de website Kempencompetitie.

12 april 2014            externe competitie

Vianen-Veldhoven 1 5-3
Raadsheer-Veldhoven 2 4-4
Het Kasteel-Veldhoven 3 5-3


10 april 2014           Frans snelschaakkampioen

Frans Wolferink is snelschaakkampioen 2014 van de club geworden. Tweede werd Alan van der Heijden en derde Erik van Eijnhoven.                     Eindstand snelschaak

4 april 2014            Chris overleden

Ons bereikte het trieste nieuws dat Chris van Druten gisteren in het ziekenhuis is overleden. Hij vocht al enige tijd tegen leukemie. Door zijn organisatorische inzet, maar met name zijn persoonlijke betrokkenheid bij het reilen en zeilen van onze vereniging, is hij van grote waarde geweest voor de ontwikkeling van onze schaakvereniging. Daarnaast was hij een schikkelijke en aimabele schaakvriend, die altijd bereid was de helpende hand te bieden. We zullen hem missen in ons midden.


29 maart 2014            externe competitie

Veldhoven 1-Eindhoven 1 3,5-4,5
Veldhoven 2-Stukkenjagers 44-4
Veldhoven 3-OSV 2 3,5-4,5


20 maart 2014            avondcompetitie

Waalwijk A-Veldhoven1,5-2,5
Remco Sprangers(2183)-Alan van der Heijden(2297)0,5-0,5
Wilbert Schreurs (2057)-Thijs Laarhoven(2248)0,5-0,5
Hans Sinnige(1875)-Erik van Eijndhoven(2057)0-1
Sander van Dijk(1999)-Marcel Laarhoven(1777)0,5-0,5


20 februari 2014            avondcompetitie

Veldhoven A-WLC A3-1
Alan van der Heijden(2297)-Guus Bollen (2111)1-0
Thijs Laarhoven(2248)-Rudy Albert de Wit (1993)1-0
Huub Schenning (2082)-Rudy Simons (1968)0,5-0,5
Marcel Laarhoven(1777)-Jan Mascini (1822)0,5-0,5


8 februari 2014            externe competitie

Veldhoven 1-UVS5-3
Veldhoven 2-de Pion 32-6
Veldhoven 3-EVS3-5


29 januari 2014            avondcompetitie

Stukkenjagers B-Veldhoven A1,5-2,5
Peter Hubers(2093)-Alan van der Heijden(2297)0-1
Tijmen Kampman(2153)-Thijs Laarhoven(2248)0,5-0,5
Joost op 't Hoog(1836)-Huub Schenning (2082)1-0
Bas Rosheuvel(1807)-Erik van Eijndhoven(2067)0-1


4 januari 2014            externe competitie

Veldhoven 1-Paul Keres 25-3
Veldhoven 2-Checkmate4-4


19 december 2013            avondcompetitie

Veldhoven A-Stukkenjagers A0-4
Thijs Laarhoven(2240)-Mark Haast (2353)0-1
Huub Schenning (2082)-Frans Konings (2160)0-1
Erik van Eijndhoven(2057)-Mart Nabuurs (2201)0-1
Marcel Laarhoven (1808)-Anne Haast (2300)0-1


11 december 2013           Jan Stroeken verlaat onze club

Door omstandigheden heeft Jan Stroeken zijn lidmaatschap helaas op moeten zeggen. Omdat Jan ook een aantal jaren in het bestuur heeft gezeten hebben we hem bedankt met een flesje wijn. Jan heeft wel beloofd ook komend jaar weer mee te willen helpen met de organisatie van het seniorentoernooi.8 december 2013            externe competitie

Voerendaal 2-Veldhoven 14-4
Baronie 1-Veldhoven 24-4
waalwijk 2-Veldhoven 33,5-4,5


29 november 2013            avondcompetitie

Pion A-Veldhoven0-4
R van Loon (2059)-Alan van der Heijden(2297)0-1
C Rens (2006)-Thijs Laarhoven(2240)0-1
M Huijsers (1838)-Huub Schenning (2082)0-1
h wennekes (1811)-Erik van Eijndhoven(2057)0-1


5 november 2013            bekercompetitie

Helmond-Veldhoven3,5-0,5
Pim Blijlevens-Fred van Empel1-0
Daniel van Boxtel-Rob van de Voort1-0
Sem van Houten-Hans Brave0,5-0,5
John van Rooij-Marcel Laarhoven1-0


2 november 2013            externe competitie

Veldhoven 1-Dordrecht5,5-2,5
Veldhoven 2-Waalwijk 12,5-5,5
Veldhoven 3-HSC 33-5


24 oktober 2013            avondcompetitie

Veldhoven-Het Roze Kasteel2,5-1,5
Alan van der Heijden(2297)-Arjan Severijnen (2124)1-0
Thijs Laarhoven(2240)-Martijn Blom(2049)1-0
Erik van Eijndhoven(2057)-Oliver de Hert(1847)0,5-0,5
Marcel Laarhoven(1805)-Edwin van Dongen(1926)0-1


22 oktober 2013            Ferry Daamen wint seniorentoernooi

                    Eindstand groep A   Eindstand groep B   Eindstand groep C

3 oktober 2013            avondcompetitie

Veldhoven-Eindhoven A2,5-1,5
Alan van der Heijden(2297)-Jose Velasquez Martinez(...)1-0
Erik van Eijndhoven(2057)-Robert Klomp(2085)0,5-0,5
Jan Peters(1942)-Alessandro di Bucchanico(2077)0,5-0,5
Marcel Laarhoven(1805)-Jeroen van de Put(2040)0,5-0,5


1 september 2013            Kempencompetitie

Vanaf vandaag kan men zich aanmelden voor de Kempencompetitie. Informatie te vinden op Kempencompetitie

23 mei 2013            Thijs weer kampioen

De twee besissingswedstrijden tussen Thijs Laarhoven en Huub Schenning eindigden beide in een overwinning voor Thijs die dus Kampioen van de club is geworden in het seizoen 2012-1013.

20 april 2013            externe competitie

Veldhoven 1-de Pion5,5-2,5
Veldhoven 2-HMC Calder 46,5-1,5


6 april 2013            externe competitie

UVS 1-Veldhoven 16,5-1,5
Stukkenjagers 3-Veldhoven 24,5-3,5
Checkmate 1-Veldhoven 34,5-3,5
KMC Calder 4-Veldhoven 45,5-2,5


26 maart 2013:              avondcompetitie

Helmond HSC B-Veldhoven1-3


15 maart 2013:              Veldhoven Kampioen !!!

speleraantal wedstrijdenbehaalde punten
Jan Peters74,5
Marcel Laarhoven64,5
Hans Brave64
Erik van Eijndhoven32
Rob v d Voort21
Jo Wintermans21
Fred van Empel10,5
Huub Schenning10,5


9 maart 2013            externe competitie

Veldhoven 1-Apeldoorn 24,5-3,5
Veldhoven 2-De Pion 34,5-3,5
Veldhoven 3-Triple Pion 12-6
Veldhoven 4-Vianen 22,5-5,5


16 februari 2013            externe competitie

Veldhoven 1-Geleen3,5-4,5
Veldhoven 2-Waalwijk2-6
Veldhoven 3-Garde 25-3
Veldhoven 4-Kentering1,5-6,5


7 februari 2013:              avondcompetitie

sv Veldhoven

-

Mierlo-Geldrop

2-2
1Jan Peters-Pim Blijlevens1-0
2Rob vd Voort-Martien vd Sanden0-1
3Hans Brave-Han Saft0-1
4Marcel Laarhoven-Valentijn Verheugen1-0


15 januari 2013:               avondcompetitie

sv Veldhoven

-

WLC-b

2,5-1,5
1Erik van Eijndhoven-Henny Wilbrink0-1
2Jan Peters-Andre Smol0,5-0,5
3Marcel Laarhoven-Dannie Beijk1-0
4Hans Brave-Toon Kok1-0


12 januari 2013:     Bart van de Zwet wint Torenvalktoernooi in Valkenswaard

Frans Wolferink werd eervol tweede.

10 jamuari 2013:               beker

EVS

-

sv Veldhoven

2,5-1,5
1Jan Peters-Arno van Osch0,5-0,5
2Hans Brave-Peter Rietra0-1
3Marcel Laarhoven-Joop Jamsen0,5-0,5
4Joost 't Hart-Erwin Talpe0,5-0,5


15 december 2012            externe competitie

HSC 1-Veldhoven 14,5-4,5
HSC 2-Veldhoven 23,5-4,5
Nuenen 1-Veldhoven 35-3
Combinatie 2-Veldhoven 45-3


12 november 2012               avondcompetitie

sv Veldhoven

-

Kentering

2,5-1,5
1Erik van Eijndhoven-Stan Heijmans1-0
2Jan Peters-Mike Kroon0-1
3Marcel Laarhoven-Martie vd Sanden0,5-0,5
4Hans Brave-Arjan Gros1-0


9 november 2012               beker

sv Veldhoven

-

Checkmate

2-2
1Rob vd Voort-Marco vd Linden1-0
2Jan Peters-Eric Schouten1-0
3Marcel Laarhoven-Raymond Briels0-1
4Hans Brave-Raimumd van Alphen0-1


3 november 2012            externe competitie

Venlo 1-Veldhoven 15,5-2,5
Garde 1-Veldhoven 23-5
Kemppion 1-Veldhoven 34-4
EVS 1-Veldhoven 48-0


25 oktober 2012               avondcompetitie

sv Veldhoven

-

Son en Breugel

3-1
1Huub Schenning-Alessandro di Bucchianico0.5-0.5
2Jan Peters-Kristian Toirkens1-0
3Hans Brave-Dion van Bragt0.5-0.5
4Marcel Laarhoven-Wil van Dijck1-0


23 oktober 2012            Seniorentoernooi

Seniorentoernooi eindstanden en fotos

6 oktober 2012            externe competitie

Veldhoven 1-DJC Stein4,5-3,5
Veldhoven 2-Baronie 12-6
Veldhoven 3-Vughtse Toren 14-4
Veldhoven 4-WLC 21-7


29 september 2012      Thijs met TU/e nationaal kampioen bedrijvenschaak 2012

Zaterdag 29 september werd een team van TU/e Nederlands kampioen in Den Haag. In een team met Chiel van Oosterom op bord 1 en Thijs Laarhoven op bord 2 werd gestreden tegen 35 teams van andere universiteiten en bedrijven (zoals IBM, KPN, AMRO, etc) om de titel In de laatste partij tegen Schaaksite (met o.a. Reinderman, Peng en Herman Grooten) ging het erom. Thijs speelde hier remise tegen Peng en de titel ging naar Eindhoven. De prijzen werden uitgereikt door staatssecretaris Teeven.27 september 2012               avondcompetitie

sv Veldhoven

-

Eindhoven b

2,5-1,5
1Jan Peters-Simon Gluckstern0.5-0.5
2Hans Brave-Peter Roozemond0.5-0.5
3Marcel Laarhoven-Hans Rensink0.5-0.5
4Jo Wintermans-Ron van Hoogstraten1-0


15 september 2012            externe competitie

Voerendaal 2-Veldhoven 14,5-3,5
WLC 1-Veldhoven 26-2


7 september 2012          Openluchtschaken in citycentrum met klok

        
        


6 september 2012      Openluchtschaken wordt weer opgepakt en gestimuleerd:

Stukken worden gerestaureerd (Chris en Marcel), een nieuwe grote kist wordt gemaakt (Jack) en Frans maakt een grote nieuwe klok (zie foto's)

    


18 augustus 2012      Gilbert Leentjes wint heel knap groep B in Roosendaal

Bij het LBV Chess Tournament 2012 wordt Gilbert eerste met 5 uit 6

31 mei 2012      publicatie in Veldhovens Weekblad28 april 2012      Sportmarkt in citycentum

Afgelopen zaterdag 28 april was sv Veldhoven goed vertegenwoordigd op de sportmarkt. De teruggevonden grote schaakstukken trokken de nodige belangstelling. Het was lang geleden dat er weer werd geschaakt op het grote schaakbord bij de Hema.21 april 2012      Laatste ronde externe competitie

Afgelopen zaterdag 21 april werden de volgende wedstrijden gespeeld:
2e klasse KNSBVoerendaal 2 - Veldhoven 4 - 4
3e klasse KNSB Geleen - Veldhoven 2 6 - 2

Veldhoven 1 handhaaft zich, Geleen werd kampioen en Veldhoven 2 degradeert naar de promotieklasse. In Geleen twee opmerkelijke uitslagen:
bord 3Udo Hofmann (2187) - Tm Hellemont (1874) 0,5 - 0,5
bord 5IM Thomas Frerichs (2479) - Marcel Laarhoven (1758) 0,5 - 0,5


19 april 2012      Thijs Laarhoven wint het snelschaakkampioenschap van de club14 april 2012      HMC Calder 1 wint NBSB snelschaakkampioenschap

Afgelopen zaterdag 14 april organiseerde sv Veldhoven het snelschaakkampioenschap voor teams. 110 spelers uit heel Brabant kwamen naar d'n Bond om uit te maken wie kampioen 2012 zou worden. Het team van HMC Calder uit Den Bosch met Niels Ondersteijn, David van Kerkhof, Paul Span en Jasper Broekmeulen bleek aan het eind van de dag de sterkste, en mocht de wisselbeker van de NBSB in ontvangst nemen. Het eerste team van de Stukkenjagers met Bram van de Berg. Mark Clijsen, Cor van Dongen en Mart Nabuurs werd uiteindelijk tweede en het eerste team van Veldhoven met Dirk van Dooren, Thijs Laarhoven, Erik van Eijndhoven en Ferry Daamen werd derde. Er deden 26 teams mee aan het kampioenschap. (hieronder aantal fotos met dank aan fotograaf Rene Olthof)


11 februari 2012      Veldhoven 4 en Veldhoven 3 beide Kampioen!!

Afgelopen zaterdag werden twee van de vier teams die meedoen aan de externe competitie kort gehuldigd omdat ze de vorige ronde al kampioen werden in hun klasse en dus promoveren. Het derde en het vierde team promoveren naar de 1e en de 2e klassen van de Noord Brabantse Bond.Afgelopen zaterdag werden de volgende wedstrijden gespeeld in d'n Bond te Veldhoven:
2e klasse KNSBVeldhoven 1 - DJC 1 - 7
3e klasse KNSB Veldhoven 2 - HMC Calder 2,5 - 5,5
2e klasse NBSB Veldhoven 3 - EVS 4,5 - 3,5
3e klasse NBSB Veldhoven 4 - De Vughtse Toren 3 - 5


11 febrauri 2012      Veldhoven speelt thuiswedstrijden in Patronaat

Afgelopen zaterdag 11 februari werden de externe wedstrijden gespeeld in het Patronaat te Zeelst. Hieronder enkele fotos en de uitslagen.


2e klasse KNSBVeldhoven 1 - HSC 1 4 - 4
3e klasse KNSB Veldhoven 2 - 't Pionneke Roermond 2,5 - 5,5
2e klasse NBSB Veldhoven 3 - De Kentering 1 6,5 - 1,5
3e klasse NBSB Veldhoven 4 - De Oude Toren 2 5,5 - 2,5


7 februari 2012      Veldhovense schaakkampioenschappen voor basisscholen

Ook dit schooljaar, 2011-2012, organiseert Schaakvereniging Veldhoven de schaakkampioenschappen voor basisscholen uit Veldhoven, Knegsel en Oerle. We stellen drie bekers en twee standaards beschikbaar voor de nummers een tot en met vijf. Ook vijf medailles voor de spelers van het winnende team. Wij hopen op een ruime opkomst met veel gemotiveerde schakers , begeleiders en familieleden. Het toernooi vindt plaats op vrijdag 20 januari 2012 van 18.30 uur tot ongeveer 21.45 uur.

17 december 2011      Veldhoven verslaat Venlo en neemt koppositie over

Afgelopen zaterdag 17 december 2011 moest Veldhoven 1 naar Venlo om tegen de koploper in de tweede klasse te spelen. Venlo 1 miste twee goede spelers en dat was voldoende voor Veldhoven om verassend met 4,5-3,5 te winnen. De punten werden behaald door overwinningen op bord 1 (Dirk van Dooren), bord 4 (Ferry Daamen) en bord 5 (Frans Wolferink) en remises op de borden 2 (Thijs Laarhoven), 6 (Erik van Eijndhoven) en bord 7 (Gerrit Bruggeman). Op 7 januari is Arnhem de volgende tegenstander. Het vaandelteam van sv Veldhoven staat nu trots bovenaan. Het tweede team van Veldhoven had het zwaar tegen het tweede team van Venlo, er werd verloren met 3,5-4,5. Het tweede team van Veldhoven promoveerde afgelopen zomer naar deze klasse en zal het zwaar krijgen om zich te handhaven. Veldhoven 3 moest uit naar st. Oedenrode en won overtuigend met 5-3 van de medekoploper RDS. Dus evenals het eerste team staat ook dit team bovenaan in zijn klasse, de 2e klasse van Brabant. Veldhoven 4 moest uit tegen Nuenen 2 en won met 5-3 en staat nu gelijk met Calder uit Den Bosch ook bovenaan in de derde klasse van Brabant. Alle uitslagen van Veldhoven op een rij:
2e klasse KNSBVenlo 1 - Veldhoven 1 3,5 - 4,5
3e klasse KNSB Venlo 2 - Veldhoven 2 5,5 - 2,5
2e klasse NBSB RDS 1 - Veldhoven 3 3 - 5
3e klasse NBSB Nuenen 2 - Veldhoven 4 3 - 5


1 december 2011      Voorzitter stopt ermee na 10 jaar

In september 2001 nam Chris van Druten het voorzitterschap op zich van schaakvereniging Veldhoven. En dat heeft hij 10 jaar uitstekend gedaan. De vereniging die hij achterlaat is in de regio een van de betere schaakclubs: met twee teams in de landelijke competitie en 2 teams in de Brabantse onderbond en met maar liefst 35 jeugdleden. Nu na 10 jaar vindt Chris van Druten het wel genoeg geweest en geeft hij het stokje over aan Marcel Laarhoven. In een toespraakje bedankte deze laatste hem voor al zijn werk en overhandigde namens de vereniging uit dank enkele flessen wijn. Op de foto rechts de scheidende voorzitter Chris van Druten.

26 november 2011      Veldhovense teams presteren goed

Afgelopen zaterdag 26 november werden de volgende wedstrijden gespeeld. In de tweede klasse KNSB speelde het eerste team van Veldhoven tegen Zevenaar en won overtuigend met 6,5 -1,5. Het tweede teams speelde in de derde klasse KNSB thuis tegen de Combinatie uit Asten en verloor met 3-5. Veldhoven 3 speelde in de tweede klasse van Brabant thuis tegen het Kasteel uit Grave en won overtuigend met 6-2 en tenslotte het vierde team van Veldhoven speelde tegen OSV uit OSS en ook zij wonnen overtuigend met 6,5 - 1,5.

18 oktober 2011      15e Veldhovense Seniorentoernooi voor 50-plussers

Op dinsdag 18 oktober werd voor de 15e keer dit gezellige toernooi in Veldhoven gehouden. Schakers van 50 jaar en ouder kwamen naar d'n Bond in Veldhoven. De meesten uit Brabant maar ook België en Limburg waren goed vertegenwoordigd. Er werd gespeeld in drie leeftijdsgroepen. Na zeven ronden werden de prijzen uitgereikt. In de jongste groep werd Charles Kuipers van de Pion uit Roosendaal winnaar en werd Nol Swinkels van SV Veldhoven verdienstelijk tweede, gevolgd door Peter Schoeber uit Venlo. In de middengroep was de eerste plaats voor Willem Hajenius uit België en werd Marcel Laarhoven (SV Veldhoven) tweede en Theo Koolen uit Cuijck derde. In de derde groep tenslotte ging de winst naar Jan op de Laak uit Venlo, Hans van Wel uit België werd tweede en Loek de Heide uit Oud Heusden derde. Aan het eind werd Ad Corbeels bedankt die al voor de 15e keer mee hielp met de organisatie.

17 september 2011      Degelijke start KNSB teams

Onze KNSB teams zijn de externe competitie degelijk begonnen. Beide teams hielden hun tegenstanders uit Delft en Oosterhout vanuit lichte underdogpositie op een 4-4 gelijkspel.

5 september 2011      Tien-stedentoernooi

Onze helden en heldin zijn terug uit het Luxemburgse, waar we twee roemrijke zeges hebben behaald, en een respectabele achtste plaats. Cijfertjes en foto's (helaas geen close-up van ons team) vindt u hier.

21 juli 2011      Huub van Dongen overleden

Onze vriend Huub weggerukt uit onze schaakgemeenschap, het is niet te geloven. Een fijne maar meestal te sterke tegenstander, een geweldige organisator en een levensgenieter die een goei potje bier niet uit de weg ging.

We zulen deze beer geweldig gaan missen.

26 maart 2011      Veldhoven wint!

Op zaterdag 26 maart 2011 is Veldhoven na een razendspannende strijd Open NBSB Snelschaakkampioen 2011 geworden. Eindelijk lieten onze helden (Dirk, Thijs, Alan en Ferry) zien wel degelijk over een portie hardheid te beschikken en lieten ze concurrent Stukkenjagers na elf ronden een half bordpuntje achter zich. Prachtig! Kijk hier voor de volledige uitslag en leuke statistieken.